حضور قلب
حضور قلب انواع و اقسام مختلفی دارد:
1. گاهی قلب متوجه وجهی از وجوه نماز میشود، مثل اینکه نمازگزار توجه پیدا کند که در حضور خدا ایستاده است و همین احساس حضور در برابر ذات ذوالجلال، او را از حضور نزد هر فعل و قولی از افعال و اقوال نماز باز میدارد.
2. گاه میشود که انسان، مقید و مشغول به تصحیح ادای حروف از مخرج آن و یا ادای کلمات به لحن عربی است و تا آخر نماز در همین اندیشه است.
3. گاهی مواظب این است که صورت افعال و اعمال نماز را صحیح به جای آورد.
4. گاهی فکرش متوجه معنای یکی از اعمال و یا اذکار نماز میشود، مثل اینکه در معنای تکبیر یا قیام یا رکوع و یا غیر اینها به فکر فرو میرود و ممکن است اشتغال به این فکر، تا آخر نماز برایش باقی ماند.
5. اما بهترین و کاملترین نوع حضور قلب این است که قلب نمازگزار در تمام اعمال و گفتار و اذکار نماز متوجه همان عمل و قول باشد و مراعات حضور پروردگارش را بنماید. و متوجه باشد که این اعمال را در حضور او ادا میکند، و تأمل و تفکر درباره جزئی از نماز او را از توجه به آن جزء که مشغول انجام آن است باز ندارد و در هنگام انجام هر عملی یا ادای هر ذکری به فکر آن عمل و یا ذکر مشغول باشد و بداند که در آن لحظه، انجام آن جزء از نماز و ادای آن ذکر از او خواسته شده و از خدا بخواهد که او را کمک کند تا آن جزء را همانگونه که از او خواسته انجام دهد.
میرزا جواد اقا ملکی تبریزی