تقویت معنویت و روحانیت درونی
چهارشنبه, ۳ ارديبهشت ۱۳۹۳، ۱۰:۴۱ ق.ظ
متن نامه:
و اما (به جهت)تقویت روحانیت ( استاد علامه شعرانی میفرمودند) : اولا دائما باید همّ و حزن قلبى به جهت عدم وصول به مطلوب داشته باشد. ثانیا تا مىتواند ذکر و فکر را ترک نکند که این دو جناح (=بال) سیر آسمان معرفت است. در ذکر، عمده سفارش اذکار صبح و شام اهمّ آنها که در اخبار وارد شده، و اهمّ تعقیبات صلوات و عمدهتر ذکر وقت خواب که در اخبار مأثور[1] است، لاسیما (بهخصوص) متطهرا (با وضو) در حال ذکر به خواب رود. و شب خیزى مىفرمودند زمستانها سه ساعت ، تابستانها یک ساعت و نیم . و مىفرمودند که در سجده ذکر یونسیه[2] یعنى در مداومت آن که شبانه روزى ترک نشود، هر چه زیادتر توانست اثرش زیادتر است، اقل اقل آن چهارصد مرتبه است؛ خیلى اثرها دیده ام.
بنده خود هم تجربه کردهام چند نفر هم مدعى تجربهاند. یکى هم قرآن که خوانده مىشود به قصد هدیه حضرت ختمى مرتبت صلوات الله علیه و آله خوانده شود.[3]
نکتهها و پیامها:
1- ذکر از شرایط و مقارنات اصلی سیر الیالله است که سالک به وسیله آن هماره به یاد محبوب واقعی خواهد بود.
2- زبان از اعضاء اصلی بدن است و به وسیله آن گناهان زیادی صورت میگیرد لذا مراقبت از آن و عادت دادنش به طاعت الهی و نیز باز داشتنش از گناه عامل بسیار مهمی در سلوک معنوی است.
3- همانگونه که تمامی اعضاء بدن در سیر و سلوک باید سهیم و دخیل باشند، زبان نیز چنین است و باید دائما معطر به عطر یار باشد تا دیگر اعضاء را نیز به حالت عبادت در آورد.
4- برای سیر الی الله اولین مرحله نیل به نفس سرزنشگر است، سرزنش و ملامت از کوتاهی در وصول به مقصود عاملی مهم در حرکت دوباره و برداشتن گامی دیگر است.
[1] - اخبار ماثور همان روایات نقل شده از ائمه اطهار (علیهمالسلام) است.
[2] - مراد از ذکر یونسیه فرازی از آیه شریفه 87 سوره انبیاء است که میفرماید: ْ لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَکَ إِنِّی کُنْتُ مِنَ الظَّالِمینَ
[3] -منبع داستان: در آسمان معرفت: تذکره اوحدی از عالمان ربانی:علامه حسن حسن زاده آملی، به اهتمام محمد بدیعی، قم، تشیع ، ص 109، 108.
منبع سایت پژوهه
۹۳/۰۲/۰۳